Dicht bij het water gebouwd
In Amsterdam is de ruimte beperkt, zijn de huren hoog en is het water alomtegenwoordig. Stadsontwikkeling vindt dan niet alleen plaats op het vaste land. Met de Zeeburgerbaai werden twee eilanden met in totaal 16 een- en tweegezinswoningen direct op het water gezet. De bewoners komen thuis over een brug en komen terecht in hun eigen wereld: "Wanneer je aan het water bent, vergeet je je problemen", zegt architect Susanne Aniba.
Oorspronkelijk waren de eilanden gepland als drijvende platformen. Die gedachte lieten Susanne Aniba en de opdrachtgevers van Ooms Bouw & Ontwikkeling weer los. De funderingen werden vast verankerd en liggen in het noordoosten van Amsterdam harmonieus tussen water en land. Het concept van Aniba was om de charme van de haven en het industriële design als woonomgeving vorm te geven. Wanneer je de woningen nu bekijkt, is dat ook niet tegenstrijdig, maar zelfs harmonieus. Bij de ontwikkeling speelde de inspiratie uit de natuur een grote rol. Alleen al het kleurconcept laat dat zien: op het eerste eiland worden de aardkleuren uit de natuur toegepast en op het tweede eiland domineert het blauw en daardoor de kleur van het water. Metaal, glas en beton vormen zo een perfect harmonieus geheel met de omgeving.
Geen herhalingen
Individualiteit speelt in de Zeeburgerbaai een grote rol. "Er zijn geen herhalingen. De woningen zijn allemaal verschillend", benadrukt de architect. De kopers hadden van begin af aan namelijk een inspraakrecht. "Wij houden ervan dat mensen die hier gaan wonen, meebeslissen. Ze kunnen hun wensen aangeven, hoe groot het terras moet zijn, hoe open de woonruimte wordt vormgegeven", vertelt Aniba die enthousiast over de gezamenlijke ontstaansgeschiedenis vertelt. Susanne Aniba is dan ook geen architect die teruggetrokken op kantoor alleen met een project bezig is. Ze wil en moet van begin tot eind nauw met het project zijn verbonden: "Ik houd ervan om met de helm en laarzen op de bouwplaats aanwezig te zijn en de voortgang mee te maken."
Het moet passen!
"Mijn doel is een woning die past bij zijn omgeving en bij de mensen die daar wonen." Dat klinkt enigszins pragmatisch, maar door het enthousiasme van Susanne Aniba wordt duidelijk dat ze een missie heeft om een geschikte woning voor eenieder te ontworpen die daarin zal gaan wonen. Deze instelling drukt een stempel op haar werk en op het werk van haar collega's in de Attika Studio. "Wij staan niet op een speciale signatuur, wij werken met de meest uiteenlopende stijlen – en dat doen wij samen", benadrukt Aniba die reeds 14 jaar geleden bij Attika begon. "Ik heb drie managers. En dat zijn veel meningen." Maar juist dat is de charme van Attika. "Iedereen werkt aan elk project mee. Dat werkt bij ons zeer goed, omdat iedereen andere kwaliteiten, andere ideeën heeft", vertelt de architect die architectuur heeft gestudeerd aan de Technische universiteit van Delft.
Over bouwen en kitesurfen
Aniba heeft altijd al geweten wat ze wil. Want al als zesjarige is ze met bouwen begonnen – destijds nog met Lego. Het was voor haar altijd duidelijk dat ze dit beroep zou kiezen: "Daaraan heb ik nooit getwijfeld." Geen wonder dat de nu dit beroep ook weer zou kiezen – behalve dat ze professionele kitesurfer zou kunnen worden, maar: "... dan zou ik in mijn vrije tijd woningen ontwerpen", zegt ze enthousiast. Tegenwoordig weet ze dat het niet draait om: "... de grote stenen, zoals bij Lego", maar dat de details het karakter van een gebouw creëren. En in de Zeeburgerbaai zijn er veel details: het dak is naar achter verplaatst, de betonnen sokkel is ingedeeld, de vlakken van de façade hebben verschillende formaten, de vensters een verfijnd kozijn, het kleurenspel is goed doordacht en de materialen zijn slim gekozen.
De lange zoektocht naar het juiste materiaal
De zoektocht naar het geschikte materiaal was een grote uitdaging en een lange reis: "Wij hebben eeuwig gezocht, totdat we PREFA ontdekten", vertelt ze. Nu is ze gelukkig met die keuze, omdat de vooral enthousiast was over de duurzaamheid van het materiaal. De woningen aan het water zijn aan bijzondere omgevingsinvloeden blootgesteld, maar "Prefalz zal langdurig zo blijven." Bovendien konden daarmee alle geplande details tot op de punt nauwkeurig worden geïmplementeerd. "De woningen dienen een elegante uitstraling te hebben", benadrukt ze. En dat doen ze.
Mooi, duurzaam en solide
28 woningen, honderden m2 Prefalz en ontelbare details – dat zijn de doelstellingen voor het gigantische project Zeeburgerbaai, dat Ruud Sjouw en zijn installateursbedrijf Siris hebben uitgevoerd.
Siris is specialist in grote projecten en ook specialist voor het veredelen van daken en façaden met metaal. Siris heeft in Nederland reeds talloze dak- en façadebekledingen verzorgd: van het kantoorgebouw tot en met de kerk. Momenteel zijn ze bezig met de renovatie van het Centraal Station in Amsterdam. Traditioneel wordt er veel met zink gewerkt, maar de vraag naar PREFA is in de afgelopen twee jaar toegenomen en de projecten die Ruud Sjouw en Siris met PREFA implementeren, worden er telkens meer. Zo ook bij de Zeeburgerbaai. "Wij werken veel met hoogwaardige materialen. Daardoor krijgt ieder gebouw zijn eigen, ongeëvenaarde uiterlijk. Mooi, duurzaam en solide", benadrukt Ruud Sjouw.
"Deze projecten zijn allemaal uniek. Deze wensen allemaal aandacht, creativiteit en flexibiliteit. Samen met de architect en de aannemer wekken zij het object tot leven", vertelt de installateur over zijn filosofie. Er moest ook veel aandacht worden geschonken aan het project in de Zeeburgerbaai, omdat de façaden van in totaal 28 woningen met Prefalz werden bekleed. Naast de omvang van het project waren vooral de vele details een grote uitdaging – en de spinnen, zoals een installateur op de bouwplaats meesmuilend meldde. "Maar dat is de natuur."
Meestal waren er twee tot drie installateurs ter plaatse werkzaam. Terwijl er voor de eerste woning nog ongeveer twee maanden nodig was, werden de ambachtslieden van woning naar woning verplaats, konden ze hun ervaringen goed implementeren en hadden ze uiteindelijk slechts meer dan twee weken voor een gebouw nodig. "Aan het begin hebben we veel geleerd. Daarvan konden we later profiteren", vertelt de installateur die graag met PREFA werkt. "Het is vergelijkbaar met zink, maar dan zeer licht."
Productbox Prefalz
Materiaal: |
gecoat aluminium, dikte 0,7 mm, P.10 kwalitet |
---|---|
Kleur: |
antraciet |
Bevestiging: |
PREFA dubbele, staande fels met schuifhechting in de lengte en bevestigingsklemmen, conform de statische vereisten |
Gewicht |
1,89 kg/m² |