Onafhankelijkheid en voorzieningszekerheid op het vlak van energie worden steeds belangrijker – voor privéhuishoudens, maar ook voor commerciële bedrijven.
Enerzijds omdat de energiemarkt omwille van crisissen steeds meer aan stabiliteit verlies en anderzijds omdat omwille van het klimaat. Een energietransitie weg van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, zoals waterkracht of zonne-energie, wordt immers steeds onvermijdelijker.
Net bij een nieuwbouw van een woning of een renovatie van een dak is het gemakkelijk om de stap te zetten naar onafhankelijkheid en voorzieningszekerheid. Door het gebruik van zonnepanelen op het dak kan de benodigde energie eenvoudig zelf geproduceerd worden – onafhankelijk van prijsverhogingen of andere voorzichten.
Wat is zonne-energie en hoe kunnen we het gebruiken?
Definitie: zonne-energie
Solarenergie, zoals zonne-energie soms ook genoemd wordt, is de energie van de zonnestraling, die in de vorm van elektrische stroom of warmte door ons mensen gebruikt kan worden.
De zon biedt als unieke bron van energie heel wat potentieel. Ze is milieuvriendelijk, voorzieningszeker en we hebben er bovendien onbeperkt en gratis toegang tot. De hoeveelheid zonne-energie die de aarde jaarlijks bereikt, zou in theorie het duizendvoud van de wereldwijde energiebehoefte kunnen dekken.
Als zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit, dan gebeurt dat via het zogenaamde foto-elektrische effect (foto-effect). Die techniek, die al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw in het heelal en de ruimtevaart gebruikt wordt, wordt intussen ook op daken, gevels en vrije oppervlakken wereldwijd toegepast in fotovoltaïsche installaties. Zonnecollectoren, en met name thermische zonne-installaties, zetten de zonnestraling om in warmte-energie, bv. voor verwarming of warm water.
Waarom loont een fotovoltaïsche installatie?
Vooral bij gebouwen met een beperkte verwarmingsbehoefte, dus bij energiezuinige woningen, kan de zonne-energie bijzonder efficiënt gebruikt worden. Een optimaal gebouwontwerp en eenvoudige integratie in de huistechniek maken het mogelijk.
Voorzieningszekerheid & onafhankelijkheid van stijgende energiekosten
Huiseigenaars willen steeds meer zelfvoorzienend zijn op energiegebied. Zonnepanelen maken hen niet alleen onafhankelijk van de stijgende energieprijzen, maar ook van de gas- of olie-import uit het buitenland.
Uitdagingen zoals schommelende prestatiewaarden onder invloed van het weer of tijdelijk hoger verbruik zijn voor zonnepanelen intussen geen probleem meer. Door het gebruik van hoogwaardige thuisbatterijen en een intelligent energiebeheer kan tot 100 procent van het eigen verbruik immers gedekt worden. Daardoor hebt u als huiseigenaar te allen tijde gratis zonne-energie ter beschikking, ook als de zon helemaal niet schijnt. Het resultaat is een aanzienlijke verlaging van de stroom- en energiekosten. Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen ook werken bij een stroomstoring, hebt uw weliswaar een eilandsysteem nodig.
Welke begrippen zijn relevant met het oog op fotovoltaïsche installaties?: Wat betekenen de begrippen kWp, kWh, rendement, enzovoort?
Energie: kWh
Eerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen energie en vermogen: Energie wordt in Wh (wattuur) uitgedrukt en is de hoeveelheid energie die in een bepaalde tijd geproduceerd wordt. 1 kWh komt overeen met 1000 Wh.
Vermogen: kW & piekvermogen: kWp
1 kWh is de hoeveelheid energie die een fotovoltaïsche installatie met een vermogen van 1 kW in een uur kan produceren, in 2 uur kan dus 2 kWh geproduceerd worden. Het piekvermogen, dus het maximaal mogelijke vermogen, dat onder testomstandigheden geproduceerd kan worden, wordt in kWp, dus kilowattpiek uitgedrukt. Met die waarde kunnen verschillende fotovoltaïsche installaties vergeleken worden. Bij eengezinswoningen zijn installaties met een vermogen van 5–10 kWp gebruikelijk.
Van watt naar kilowattuur
Vermogen (watt) × tijd (uur h) = hoeveelheid energie in wattuur (Wh)
gedeeld door 1000 = hoeveelheid energie in kilowattuur (kWh)
Rendement
Hoe efficiënt zonnepanelen werken, wordt uitgedrukt met het rendement, dus welke hoeveelheid zonne-energie de installatie met zonnepanelen kan omzetten in elektrische stroom. Het rendement is door de voortdurende verdere ontwikkeling van zonnecellen aanzienlijk verbeterd en bedraagt ongeveer 10-20%, afhankelijk van welke technologie wordt gebruikt.
Gelijkstroom, wisselstroom en omvormer
Zonnecellen zetten de zonnestralen om in elektriciteit, waarbij er strikt genomen gelijkstroom ontstaat. In het openbare elektriciteitsnet wordt weliswaar wisselstroom getransporteerd omdat dit over middelgrote afstanden efficiënter is. Met de omvormer wordt de geproduceerde gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Veel elektronische apparaten zijn echter aangewezen op gelijkstroom; de conversie wordt dan uitgevoerd door de voeding van het apparaat.
Uit hoeveel elementen bestaat een installatie met zonnepanelen?
De afzonderlijke zonnecellen worden verbonden tot zonnepanelen. De zonnepanelen vormen samen met andere bouwdelen (zoals de omvormer en leidingen) de fotovoltaïsche installatie.
Seriële of parallelle schakeling
Door vervuiling of schaduwwerking kan het gebeuren dat er in een of meerdere zonnecellen geen elektriciteit stroomt. Bij een seriële schakeling zou de volledige installatie aanzienlijk minder elektriciteit produceren en zouden er oververhitting of defecten aan de panelen kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen worden er bypassdioden geplaatst. Die zorgen ervoor dat de schaduwplek “overgeslagen” wordt zodat er verder elektriciteit geproduceerd kan worden. Daarbij spreekt men van een parallelle schakeling.
Ook halfcelmodules (half-cut) bereiken bij een (gedeeltelijke) schaduwwerking een hoger rendement als standaardmodules. Daarbij wordt de zonnecel na de productie in twee helften gedeeld. Op hetzelfde oppervlak kan dus ook een hoger rendement bereikt worden.
Deze twee technologieën, de parallelle schakeling en de halfceltechnologie, worden gebruikt bij de PREFA solar-dakpan.
Naast de zonnepanelen bestaat een fotovoltaïsche installatie ook uit de volgende componenten:
- Solarkabel
- Onderconstructie
- Stringbox
- Omvormer
- Elektriciteitsmeter
Optionele toebehoren:
- Batterij
- Autolaadstations (wallbox)
- Verwarmingsstaven voor warmwaterbereiding
Welk verschil is er tussen opdak- en indaksystemen?
Al naargelang het installatietype kunt u als huiseigenaar kiezen voor indak- of opdaksystemen. Bij opdaksystemen worden de zonnepanelen met behulp van een bijbehorende onderconstructie op het reeds bestaande dak gemonteerd. Bij een intact dak is dat de verstandigste oplossing. Vooral wanneer u uw dak opnieuw wilt bedekken of een nieuwe woning wilt bouwen, is een in het gebouw geïntegreerde oplossing of zonnepanelen in het dak een visueel aantrekkelijk en modern alternatief voor zonnepanelen op het dak. Daarbij vervangen de zonnepanelen de dakbedekking. Een speciaal type indaksysteem zijn de solar-dakpannen (zonnedakpannen) van PREFA, waarbij de zonnepanelen in de dakbedekking geïntegreerd zijn en een dakdoorvoer door de dakbedekking niet nodig is.
Welke moeilijkheden & problemen liggen er op de loer bij de uitvoering van een installatie met zonnepanelen?: Hoe gebeurt de planning & uitvoering stap voor stap?
Dankzij professionele partners en merkproducten moeilijkheden vermijden
Bij de uitvoering van een fotovoltaïsche installatie moeten er veel details in acht genomen worden. U vraagt best advies van professionals die uitsluitend met de producten van gerenommeerde merkfabrikanten werken. De volgende details moeten in ieder geval vooraf uitgeklaard worden:
Checklist: voor de installatie
- Dakconstructie en dakbedekkingen: welke zijn geschikt voor zonnepanelen?
- Dakoriëntatie: zijn er geschikte dakoppervlakken aanwezig en hoe zijn ze georiënteerd?
- Schaduwwerking: valt er in elk seizoen voldoende zonlicht op het dak of kunnen boomgroei of het naburige huis in de lente/herfst/winter voor te veel schaduw zorgen?
- Grootte: hoe groot moet de installatie zijn om te voorzien in mijn eigen elektriciteitsbehoefte?
- Stabiliteit: is mijn dakconstructie bestand tegen extra (wind-)belasting?
- Subsidies: zijn er momenteel federale of nationale subsidies te krijgen?
- Sneeuwbescherming: is de voorgeschreven sneeuwbescherming ook gegarandeerd na de installatie van een installatie met zonnepanelen?
- Bliksem- en brandbeveiliging: is voldoende veiligheid gegarandeerd?
- Vergunningen: is er voor mijn installatie met zonnepanelen een vergunning nodig?
- Voorzieningszekerheid door eilandsysteem: hoe heb ik elektriciteit ter beschikking bij een stroomstoring?
- Batterij: er wordt niet altijd elektriciteit geproduceerd als ik het nodig heb. Heb ik een batterij nodig?
- Verzekering van de installatie: eventuele schade kunnen we niet altijd voorkomen. Daarom moet u uw voorzorgen nemen met een verzekering voor geval van nood.
Checklist: na de installatie
- Wordt het dak voldoende vaak gereinigd en onderhouden?
- Voortdurende verbruiksoptimalisatie uitvoeren en controleren wanneer de zelf geproduceerde elektriciteit nog beter gebruikt kan worden.
- Elektrische auto gebruiken als batterij.
- Installatie met zonnepanelen uitbreiden of achteraf een batterij plaatsen?
Welke daktypes en dakbedekkingen zijn geschikt voor zonnepanelen?
Hier bij ons komen platte daken, schuine daken (zoals een zadeldak of schilddak) of lessenaarsdaken het meeste voor. Er bestaan voor alle dakconstructies verschillende technische mogelijkheden om het zonne-energiesysteem te monteren en optimaal naar de zon toe te oriënteren. Op platte daken of plat hellende schuine daken worden de zonnepanelen op driehoekssteunen bevestigd om ze in de ideale positie te brengen. Naast de dakstabiliteit, bouwwijze en dakbedekking speelt vooral de dakoriëntatie een belangrijke rol. Een helling van 25 tot 35° en een oriëntatie naar het zuiden maakt een optimale positie mogelijk.
Welke dakoriëntatie is het best voor een installatie met zonnepanelen?
Het beste rendement wordt bereikt bij een oriëntatie van de zonnepanelen naar het zuiden. Maar ook een dakoppervlak dat naar het westen of oosten gericht is, kan nog steeds een goed rendement opleveren. Ze moet dan wel optimale omstandigheden bieden wat betreft de dakhelling en schaduwwerking. Vooral als u uw elektriciteitsverbruik verdeeld over de dag bekijkt, dan kan een oriëntatie naar het westen of oosten nuttig zijn.
Hoe kan schaduwwerking vermeden worden?
Een zekere mate van schaduwwerking kan in de meeste gevallen niet vermeden worden. Bij de technische opbouw van de installatie moet het zoveel mogelijk beperkt worden door de schakeling van de panelen eraan aan te passen (bypass in plaats van seriële schakeling, halfceltechnologie). Bomen, huizen of andere dakconstructies zoals schoorstenen, dakkapellen of antennes in de buurt kunnen al naargelang het tijdsstip van de dag en de stand van de zon schaduw veroorzaken en het rendement verlagen. Om de schaduwwerking in te schatten zou een toekomstig zonnedak over een langere periode geobserveerd moeten worden. Daarnaast bestaan er verschillende meetmethoden en computerprogramma's om een mogelijke schaduwwerking vast te stellen.
Hoe groot moet een installatie met zonnepanelen zijn?
De juiste dimensionering van een fotovoltaïsche systeem is van groot belang. Daarbij spelen de beschikbare dakoppervlakte, het gewenste rendement en de grootte van en het aantal panelen een rol. Om ervoor te zorgen dat de op het dak van een eengezinswoning geplaatste zonnepanelen echt renderen op het vlak van winstgevendheid en investeringskosten, moeten ze een vermogen van minstens 4 kWp hebben. Afhankelijk van het type paneel is daarvoor ongeveer een oppervlakte van 25 m² nodig. Als ruwe vuistregel zou men kunnen zeggen dat een installatie ongeveer een vierde meer elektriciteit moet produceren dan dat er in het huishouden verbruikt wordt. Om te voorzien in de toenemende elektriciteitsbehoefte in de toekomst, is het de moeite waard om, indien mogelijk, het volledige beschikbare dakoppervlak te benutten. Het overschot wordt in het elektriciteitsnet geïnjecteerd of opgeslagen, als u een thuisbatterij hebt.
Toch is een verantwoord energiegebruik absoluut noodzakelijk; ook als u de elektriciteit zelf produceert, mag hij niet verkwist worden. Informeer u over batterijen, eigen verbruik en verbruiksoptimalisatie!
In eerste instantie wordt het uit te rusten dakoppervlak berekend. Ofwel leest u de waarden af van het bouwplan of u laat een meting uitvoeren door een installatiefirma. Zodra het dakoppervlak bekend is, kan het aantal mogelijke panelen bepaald worden. Op basis daarvan kan het gewenste vermogen in kilowattpiek (kWp) berekend worden. Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld 4000 kWh per jaar. Hier bij ons kan er per kWp tussen 800 en 950 kWh elektriciteit geproduceerd worden. Als u thuis de elektrische auto oplaadt, dan ligt uw gemiddelde jaarverbruik hoger.
Wie controleert de stabiliteit van het dak?
Als bouwheer is men verplicht de stabiliteit van het dak en dus ook de geschiktheid voor installatie van zonnepanelen te laten controleren. Een bouwingenieur of specialist analyseert voor de montage of het dak voldoende draagvermogen heeft. De zonnepanelen zorgen voor extra gewicht – bij schuine daken maximaal ongeveer 25 kg/m². Bij de montage op een plat dak is de belasting zelfs nog hoger. Daarbij komen nog extra wind- en sneeuwbelasting. Vooral bij oude gebouwen is de toestand van het dak bepalend omdat de zonnepanelen over het algemeen voor een periode van meer dan 20 jaar geplaatst worden. Renovatiewerken aan het dak zijn tijdens die periode omslachtiger en duurder omdat het zonne-energiesysteem eerst weer verwijderd moet worden. Bovendien moet gegarandeerd worden dat het dak goed bereikbaar is zodat onderhoudswerkzaamheden door technici en vakmensen mogelijk zijn.
PV-installaties en sneeuwbescherming
Als de bestaande sneeuwbescherming (bv. sneeuwstoppers) van fotovoltaïsche of zonne-energiesystemen bedekt worden, dan kunnen ze logischerwijze hun functie niet meer vervullen – de sneeuw glijdt van het dak, kan paadjes blokkeren of schade veroorzaken. In extreme gevallen kan daardoor zelfs het nog aanwezige en overbelaste sneeuwvangsysteem door de sneeuwmassa zelf beschadigd worden. Sneeuwbescherming en volledig met panelen uitgeruste daken zijn niet altijd met elkaar te combineren. In geval van twijfel krijgt sneeuwbescherming echter voorrang. Hier staan vakspecialisten ter zake u met raad en daad bij.
Veiligheidstechnologie op het vlak van bliksem- en brandbeveiliging
De zonnepanelen worden doorgaans geïntegreerd in het bestaande bliksembeveiligingssysteem. Bij een bliksemstroomgeleidende onderconstructie kunnen bliksemafleiders ter bescherming tegen blikseminslag voordelig direct op dat systeem bevestigd worden. Daarbij moet er echter op gelet worden dat beschaduwing van de zonnepanelen door de bliksemafleiders vermeden wordt. In principe geldt dat hoe korter de kabellengte tussen de panelen en de omvormer, hoe minder er in beveiligingstechnologie geïnvesteerd moet worden. Als de gelijkstroomkabels in het gebouw niet brandveilig geplaatst kunnen worden, dan moet er een brandweerschakelaar voorzien worden.
Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Over het algemeen kunnen zonnepanelen geplaatst worden zonder bouwvergunning. Er zijn uitzonderingen als het gebouw zich bevindt in een gebied met een bestemmingsplan of onder monumentenzorg staat.
Noodstroomfunctie en eilandwerking
Bij een stroomstoring produceren ook zonnepanelen geen stroom meer. Wilt u voorzieningszekerheid zodat u zich ook bij een stroomstoring (tijdelijke stroomonderbreking of black-out) nog van elektriciteit kunt voorzien, dan hebt u een hybride omvormer met noodstroomfunctie nodig, die in “eilandwerking” gaat en een bijbehorende thuisbatterij heeft. Alleen zo kunnen uw zonnepanelen ook zonder netspanning elektriciteit produceren, op voorwaarde dat de zon voldoende schijnt. Voor meer info over die speciale oplossing, een zogenaamde fotovoltaïsche installatie met noodstroomvoorziening, raadpleegt u best een expert van een bedrijf dat zonnepanelen installeert.
Hoe kan ik mijn eigen verbruik optimaliseren?: Gemakkelijk energie besparen
Een optimalisatie van het eigen verbruik heeft als doel om zoveel mogelijk geproduceerde elektriciteit op het juiste moment te verbruiken. Daarvoor bestaan er verschillende middelen en mogelijkheden:
Een warmtepomp is in combinatie met zonnepanelen een milieuvriendelijke manier om warm water te produceren. Zo kan overtollige elektriciteit omgezet worden in bruikbare warmte. Zo wordt een grotere hoeveelheid geproduceerde elektriciteit verbruikt en wordt de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp gedekt.
Over het algemeen produceert een zonne-energiesysteem overdag meer elektriciteit dan dat er door een huishouden verbruikt kan worden. Die overtollige elektriciteit kan opgeslagen worden voor momenten waarop er weinig of geen elektriciteit geproduceerd wordt. Op die manier hoeft er ook 's nachts geen elektriciteit van het net afgenomen te worden en verhoogt het eigen verbruik aanzienlijk.
Bij cloudopslag is er sprake van een virtuele batterij waardoor het eigen verbruik met 100% verhoogd kan worden. Elektriciteit die nog niet verbruikt wordt, kan via het elektriciteitsnet van de leverancier geïnjecteerd worden waardoor men een soort stroomtegoed krijgt. Dat tegoed kan op elk moment voor het geïnjecteerde bedrag van het net afgenomen worden. Zo kan de geproduceerde elektriciteit uit de zomer ook in de winter gebruikt worden.
Met een wallbox wordt de overtollige elektriciteit gebruikt om uw elektrische auto op te laden. Het gebruik van eigen elektriciteit zorgt ervoor dat u goedkoper en milieuvriendelijker kunt laden dan met elektriciteit van het net. Met behulp van een thuisbatterij kan er ook stroom gebruikt worden op momenten dat er geen elektriciteitsproductie is, bijvoorbeeld 's nachts.
Een intelligente bediening van apparaten of een energiebeheersysteem stuurt verschillende huishoudelijke apparaten (vaatwasser, wasmachine, enz.) meestal volledig geautomatiseerd aan. De apparaten worden dan gebruikt als er voldoende elektriciteit geproduceerd wordt, met als doel om zoveel mogelijk eigen elektriciteit te gebruiken. Via het energiebeheersysteem kunnen ook een warmtepomp of een wallbox geïntegreerd worden.
De slimme meter meet en controleert de stroomproductie van het zonne-energiesysteem en het elektriciteitsverbruik, en het zorgt bij overtollige productie voor injectie van elektriciteit in het net. Slimme meters maken vaak vast deel uit van een energiebeheersysteem en zorgen ervoor dat 100% van de geproduceerde zonne-energie gebruikt kan worden.
Hoeveel kost een privaat zonne-energiesysteem en is het echt de moeite waard?: Wanneer zijn zonnepanelen de moeite waard?
De aankoop en installatie van een zonne-energiesysteem gaat gepaard met een aantal kosten. Daarom is het voor iedere huiseigenaar interessant om te weten na hoeveel tijd die kosten zich terugbetalen. Met het oog op de voortdurend stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen op het dak van de eigen woning in de meeste gevallen de moeite waard en worden ze voor velen steeds aantrekkelijker. Met een subsidie kan een installatie met zonnepanelen al na 10 tot 14 jaar rendabel zijn. Zeker met de stijgende energieprijzen is het een veilige en goede investering. Nog maar te zwijgen van het belang ervan voor het milieu en de komende generaties.
Hoeveel kosten PREFA zonnepanelen voor een doorsnee eengezinswoning?
PREFA Solar is een 2-in-1-systeem: dakbedekking en zonnepanelen in één. Daarom moet dit systeem anders berekend worden dan standaard opdaksystemen. Gedetailleerde informatie over de prijs is mogelijk op basis van een individuele planning en een offerte door een PREFA montagepartner.
Hoe wordt de terugverdientijd berekend?
U telt alle jaarlijkse uitgaven voor de energievoorziening bij elkaar op en vergelijkt deze met de kosten en opbrengsten van de terugleververgoeding van uw eigen fotovoltaïsche installatie. Daarbij moet u rekening houden met investeringskosten voor de aankoop en montage, verminderd met federale en lokale subsidies, en lopende kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. Bovendien moeten ook de rentekosten bij een eventuele kredietverstrekking en de verminderde elektriciteitskosten omwille van de eigen elektriciteitsproductie in acht genomen worden. Na enkele jaren zijn de elektriciteitskosten die van toepassing zijn zonder zonnepanelen hoger dan de kosten minus de inkomsten uit de aankoop en werking van de installatie met zonnepanelen. Vanaf dat moment heeft de installatie zich terugbetaald.
Extra kosten voor een thuisbatterij
Om op dagen met weinig uren zonneschijn, tijdens verbruikspieken of ook 's nachts minder elektriciteit van externe energieleveranciers te moeten kopen, kiezen steeds meer huiseigenaars ervoor om een thuisbatterij te plaatsen. De aankoopkosten voor een thuisbatterij liggen momenteel tussen € 500 en € 1.000 per kWh. Bijbehorende subsidies kunnen de kosten verlagen. Bij de plaatsing van een thuisbatterij wordt de terugbetalingstermijn navenant verlengd.
Lopende kosten voor onderhoud, verzekering en meter
Naast de aankoopkosten moet er bij de planning ook rekening gehouden worden met de lopende exploitatiekosten. Die bestaan uit zowel onderhouds- als verzekeringskosten.
Naast een aansprakelijkheidsverzekering is ook een all-risk-verzekering aanbevolen. Die beschermt bij mogelijke incidenten zoals hagel- of andere stormschade.
Subsidiemogelijkheden voor installaties met zonnepanelen
In Nederland, België en Luxemburg bestaan er tal van subsidies. Een adviserend gesprek bij de gemeente, de lokale afdeling, de consumentenorganisatie of het nutsbedrijf is aanbevolen. De aanvragen en vergunningen moeten in principe altijd voor de investering ingediend worden.
Meer informatie is te vinden op de volgende websites
- ...
Kan een installatie met zonnepanelen ook achteraf worden gemonteerd?
Een installatie met zonnepanelen kan ook achteraf op een bestaand PREFA dak geplaatst worden. De installatie van het opdaksysteem met bijbehorende onderconstructie is in de meeste gevallen geen probleem. De montage van de zonnepaneelhouders gebeurt in de spanten (afhankelijk van het ontwerp ook op een houten bekisting van 30 mm of op een dubbele staande fels). Uitgestelde plaatsing met indaksystemen is gewoonlijk moeilijker omdat er bijzonder veel systemen op de markt verkrijgbaar zijn en elk op zijn specifieke wijze te plaatsen en ook in de bestaande dakbedekking te integreren is.
Welke zonnepaneelsystemen biedt PREFA aan?
PREFA montagesysteem voor zonnepanelen: Onderconstructie voor standaard fotovoltaïsche installaties
PREFA heeft al verschillende jaren lang onderconstructies voor standaard fotovoltaïsche installaties in zijn assortiment. Met het assortiment producten voor het montagesysteem voor zonnepanelen, de zonnepaneelhouders Sunny, Sunny Spezial, Vario, Fix en PREFALZ Vario, wordt een systeem aangeboden dat perfect afgestemd is op PREFA dakbedekkingen. In vergelijking met veel andere bevestigingssystemen voor zonnepanelen is het PREFA systeem perfect compatibel met PREFA dakproducten en beperkt het de functie en duurzaamheid van de PREFA dakbedekking niet. Bovendien wordt het voortdurend verder ontwikkeld en voldoet het daarom steeds aan de stand van de huidige techniek. Dankzij ons totaalsysteem is er voor elk daksysteem van PREFA een bijpassende bevestiging – van kleine formaten tot grote PREFALZ felsdaken.
De solarmodulen PREFALZ: Krachtige TOPCon-celtechnologie
Die PREFALZ Solarlösung revolutioniert die Energiegewinnung auf Dächern mit ihrem maßgeschneiderten Design, das perfekt auf den Bahnentypus der PREFALZ Deckung abgestimmt ist. De zeer krachtige glas-glas zonnepanelen, die verkrijgbaar zijn in twee maten, bieden een uitstekende efficiëntie en zijn bijzonder bestand tegen omgevingsinvloeden. Naast het hoge rendement maken de panelen een optimale integratie in het dakoppervlak mogelijk, zonder het uiterlijk te beïnvloeden. Doordat ze duurzaam zijn en 100% in Oostenrijk geproduceerd worden, zetten de solarmodulen PREFALZ niet enkel nieuwe normen voor de energieproductie, maar ook op vlak van milieuprestaties. Unabhängig von der Neigung des Daches von 3° bis 60°, bietet die PREFALZ Solarlösung eine ideale Lösung für effiziente und nachhaltige Energieerzeugung.
PREFA solar-dakpannen met geïntegreerde fotovoltaïsche installatie: De innovatieve wereldprimeur
Bij het PREFA solardak gaat het om een aluminium dakpan in de beproefde PREFA kwaliteit met geïntegreerde fotovoltaïsch cellen, die stevig verbonden zijn met de grondplaat van gecoat aluminium. Het resultaat is een sterk aluminiumdak met moderne solartechnologie in een homogeen oppervlak.
Moderne halfceltechnologie voor een geoptimaliseerd vermogen
Elke solar-dakpan op zich is een kleine energiecentrale, die zelf elektriciteit produceert – milieuvriendelijk en duurzaam. Al naargelang de gewenste oplossing kan de elektriciteit direct gebruikt, opgeslagen of in het elektriciteitsnet geïnjecteerd worden. De PV-cellen zijn monokristallijn (mono) en beschikken over moderne halfceltechnologie (half-cut) voor een maximaal geoptimaliseerd vermogen. De zelf ontwikkelde aansluitdozen zijn direct in het zonnepaneel geïntegreerd en kunnen zo heel gemakkelijk aangesloten worden door de loodgieter/dakdekker. Bovendien is er door de integratie van fotovoltaïsche elementen in de dakpan zelfs geen extra opbouw of geen onderconstructie op het dak nodig. Eveneens is een doorvoer door de dakbedekking met schroeven, leidingkanalen of dergelijke niet vereist.
Sterk en veilig
Het PREFA solardak beschermt uitstekend tegen weer en wind. Het sterke, antireflecterende solarglas in combinatie met de PREFA dakpan van aluminium is immers bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het is hagel- en breukvast, storm- en roestvast. De solar-dakpan wordt gecontroleerd conform IEC 61215:2016 en IEC 61730. Voor de PREFA solar-dakpannen worden hoogwaardige afzonderlijke onderdelen van gerenommeerde fabrikanten gebruikt. Bovendien biedt PREFA 25 jaar lineaire prestatiegarantie. Zelfs na die 25 jaar hebben uw PREFA solar-dakpannen nog steeds een gegarandeerd vermogen van 80% van het uitgangsvermogen.
Een innovatief product – Made in Austria
De PREFA solar-dakpan is een in Oostenrijk ontwikkeld en geproduceerd, innovatief product en is in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De kleine solar-dakpan heeft een afmeting van 700 × 420 mm in gemonteerd vlak en biedt een vermogen van 43 Wp per stuk. De grote solar-dakpan is 1.400 × 420 mm groot in gemonteerd vlak en biedt een vermogen van 100 Wp per stuk. Om een vermogen van 5 kWp te bereiken, zijn er dus ongeveer 34 m² van de kleine en ongeveer 30 m² van de grote solar-dakpannen nodig. Ondanks de geïntegreerde solartechnologie wegen beide solar-dakpannen elk slechts 12,6 kg/m² en zijn ze verkrijgbaar in de kleur P.10 zwart.
Afgestemd op het PREFA totaalsysteem met 5000 producten
Het PREFA solardak kan optimaal in het beproefde, aangepaste totaalsysteem geïntegreerd worden en maakt daardoor deel uit van een hoogwaardig productassortiment met meer dan 5000 producten. De solar-dakpan blijkt immers 100% compatibel met de dakpan R.16 en het dakpaneel FX.12. Bijpassend is ook het uitgebreide aanbod aan toebehoren zoals dakafvoersystemen, sneeuwbescherming, dakbeveiliging en omlijstingen.
PREFA biedt professionele ondersteuning bij elke stap
Of u nu kiest voor het montagesysteem voor zonnepanelen of de nieuwe PREFA solar-dakpan: bij PREFA wordt u bijgestaan door een contactpersoon die u van A tot Z verderhelpt – van het advies tot de montage van de installatie. PREFA zorgt ook voor de opleiding van de montagepartners. Het PREFA aanbod omvat naast de levering van het basispakket, bestaande uit de solar-dakpannen (incl. bevestigingsmateriaal), de stringbox en de kabelpakketten ook het technisch advies en ontwerp van de PREFA zonnepanelen. Bovendien krijgt u nuttige ondersteuning want PREFA biedt u na afwerking ondersteuning op het vlak van het garantiecertificaat.
Planning, uitvoering, subsidiëring & garantiecertificaat:: Stap voor stap op weg naar nieuwe PREFA zonnepanelen
1ste stap: voorwaarden controleren – Rond het eigen dak
Bepalen of het dak, de helling en richting geschikt zijn en onmiddellijk een offerte aanvragen via het PREFA platform voor vakspecialisten en bestellen.
Vraag een offerte aan
2de stap: voorbereidingen – Alles wat nodig is om het elektrisch systeem in werking te kunnen stellen
Het elektrotechnisch installatiebedrijf vraagt bij de elektriciteitsleverancier de meternummer en de toegang tot het elektriciteitsnet aan. Indien nodig moeten ook de lokale bouwautoriteiten gecontacteerd worden voor een bouwvergunning.
3de stap: montage & oplevering – De eigen energiecentrale kan in gebruik genomen worden
De PREFA montagepartner monteert de solar-dakpannen, inclusief het toebehoren. Verschillende noodzakelijke elektrische installatiewerkzaamheden (zoals de voorbereiding van de leidingen, de DC/AC-installatie, de oplevering van de installatie en het ingebruiknemingsverslag) worden uitgevoerd door een elektrotechnische installatiebedrijf.
4de stap: subsidies & garantie – certificaat aanvragen!
Alle nodige documenten voor de aanvraag van een eventuele subsidie voor het in het gebouw of dak geïntegreerde systeem (BIPV) worden bij het ontwerp meegeleverd door PREFA. PREFA biedt na afwerking ondersteuning op het vlak van het garantiecertificaat.
Garantiecertificaat aanvragen
Conclusie
De aankoop van een installatie met zonnepanelen biedt perfect de mogelijkheid om in de toekomst onafhankelijk en veilig energie te produceren. Wat de rendabiliteit betreft, betaalt het gebruik van zonne-energie betaalt zich al na 10 tot 14 jaar terug. Door het eigen verbruik van de geproduceerde elektriciteit te optimaliseren en subsidies aan te vragen, kan dit tijdstip veel sneller worden bereikt. Subsidies kunnen aangevraagd worden bij de bevoegde autoriteit of de lokale afdeling.
Fotovoltaïsche installaties kunnen als indak- of opdaksysteem op de meeste daktypes geplaatst worden. Voor de montage is het belangrijk welke oriëntatie, helling en schaduwwerking het voorziene dak heeft. Ook de juiste grootte en het vermogen van de zonnepanelen is belangrijk. Voor een dak van een eengezinswoning moeten zonnepanelen met een vermogen van minstens 4 kWp aangebracht worden. Omdat de energiebehoefte, vooral bij elektrische voertuigen, in de toekomst zal toenemen, is het raadzaam om bij de planning rekening te houden met die overweging.
Met zonnepanelen op uw dak hebt u een toekomstbestendige oplossing om uw eigen elektriciteit te produceren.