Hout en aluminium maal twee: Grondstofzuinig bouwen, gemeenschappelijk wonen
In een kleine gemeente in de buurt van de Franse stad Lyon realiseerde de gerenommeerde architect Youri Favre een atypische twee-onder-een-kapwoning voor twee broers en hun gezinnen. Zijn opdracht: een huis ontwerpen dat er aan de buitenkant uitziet als een harmonisch geheel, maar aan de binnenkant twee onafhankelijke wooneenheden biedt met ook gemeenschappelijke ruimtes.
Gedeeld en zuinig gebruik
Voor elk gezin werd er een eigen gedeelte gecreëerd. Deze twee woningen hebben quasi hetzelfde bouwvolume en zijn elkaars spiegelbeeld. Hierrond werd een houten verticale gevelbekleding geplaatst. Het verbindende element is de constructie erboven, de “witte PREFA brug” in de woorden van de architect. Deze heeft drie zadeldaken met verschillende nokhoogtes en dakhellingen. Het dak en de gevel werden bekleed met dak- en gevelpanelen FX.12 in prefawit. Hier bevinden zich naast privévertrekken ook de gemeenschappelijke ruimtes, die ongeveer een kwart van het 280 m² grote huis innemen. “Dit deel in het hart van de woning speelt een cruciale rol in het leven van de gezinnen. Het draagt bij tot gedeelde ervaringen en aangenaam samenwonen”, vertelt Youri Favre.
Atypische vormen met monolithisch karakter
De nok van de zijgedeelten van de “witte brug” is atypisch niet in het midden geplaatst, zodat er drie verschillende dakhellingen ontstaan. De overgangen van het dak en de gevel zijn uitgevoerd met witte randprofielen zonder uitstekende delen. Zo wordt de symmetrie extra beklemtoond en blijft door de monochromie het monolithische karakter behouden. Het gestructureerde 3D-oppervlak van de FX.12 panelen en de schakeringen afhankelijk van de lichtinval creëren extra dynamiek, waardoor de rechte ramen en strakke gevels er geenszins streng uitzien. De panelen werden in twee verschillende lengtes geplaatst rondom de “brug”, waardoor het dak en de gevels naadloos in elkaar lijken over te lopen. De afwatering van de verschillende dakhellingen gebeurt via ingewerkte goten en regenpijpen aan de tuinzijde, in dezelfde kleur als de gevel. Het water van de dakoppervlakken aan de buitenkant wordt afgevoerd via de aangrenzende platte daken.
Duurzaamheid boven
De broers wilden een groot deel van de bouwwerken zelf uitvoeren op een efficiënte en zuinige manier. Daarom moest het ontwerp zo simpel en duurzaam mogelijk zijn. Het bouwhout voor de houtskeletbouw komt van maximum 50 km ver. De isolatielaag bestaat uit ecologische cellulosewatten. Zonnepanelen en hergebruik van regen- en grijswater dragen bij tot het milieuvriendelijke concept. Ook sociale en functionele duurzaamheid zijn gegarandeerd, want de verschillende ruimtes kunnen desgewenst een andere functie krijgen en samengevoegd worden. “Wij werken uitsluitend met ecologisch duurzame materialen”, beklemtoont Sébastien Beguinot van timmerbedrijf Lanzetti, dat dit bouwproject uitvoerde. Ook aluminium is een duurzaam materiaal, als je rekening houdt met de lange levensduur en het recyclagepercentage van 80%. Verder zijn geventileerde gevels over het algemeen iets duurzamer, omdat de lagen niet zoals bij gebruikelijke gevelisolatie aan de buitenzijde vast met elkaar verbonden zijn.
Meer informatie:
Materiaal: PREFA dakpaneel FX.12, PREFA gevelpaneel FX.12, P.10 prefawit
Hier kunt u nog meer foto's downloaden
Fotocredit: PREFA | Croce & Wir